.

11/19/2015

21. SAYI EDİTÖR YAZISI, DOSYA SUNUŞ YAZISI VE İÇİNDEKİLER

Kürt Tarihi’nin 21. sayısının neredeyse tamamı özel bir dosyadan oluşuyor. Cumhuriyetin ilk zamanlarında takip edilen Kürdistan siyasetinin kurumlar veçhesine bakıyoruz bu sayıda. 

9/20/2015

20. SAYI EDİTÖR YAZISI

Kürt Tarihi’nin bu sayısındaki dosya konusunu Metin Atmaca’nın editörlüğünü yaptığı “Kürt Mirlikleri”ne ayırdık. Atmaca, dosya yazılarının hazırlanması, organize edilmesi ve dergi sayfalarına yerleştirilmesi aşamalarında ciddi emek harcadı.
Dosya yazıları, Kürdistan’ın muhtelif bölgelerini farklı dönemlerde yönetmiş Rüstem Ağa, Şeddadiler, Babanlar, Müküs ve Abdal Han dönemleri üzerine yoğunlaşıyor.

7/19/2015

19. SAYI EDİTÖR YAZISI

Çok sevimli bir terim olmayabilir ama Kürdoloji diye akademik bir disiplin var. Başka benzerleri gibi, ilgili olduğu milletin ya da etnik grubun tarihine, kültürüne, diline, edebiyatına dair çalışmaları içeriyor ya da bu türden çalışmalar üretiyor. Benzerlerinde de var mı emin değilim ama Kürdoloji’nin (aslında Türkoloji’nin) enteresan bir alt alanı var: Malmisanij’ın adlandırmasıyla Anti-Kürdoloji. Kürtlerin dilinin, tarihinin, kültürünün mevcut olmadığını ispat etmek için didinen çalışmaları içeren bir alt-alan anti-Kürdoloji. Türkiye söz konusu olduğunda uzunca bir zaman, ait olduğu alan olan Kürdoloji’den daha çok ürün vermiş bir alt-alan. Kürt Tarihi’nin 19. sayısının dosya konusu Kürdolojinin bu kendine mahsus alt alanı, anti-Kürdoloji hakkında.


5/08/2015


18. SAYI EDİTÖR YAZISI
Çok değil yüz sene önce Türkiye’de ve Kürdistan’da Ermeniler, bir Ermeni milleti vardı. 1915 civarında zamanın Türkiye nüfusunun yüzde onunu oluşturan, bir buçuk milyonluk bir millet... Bugün yoklar ya da yok denecek kadar azlar.

Günümüzün hazmı zor, çıplak gerçeği bu. Anadolu’daki, bugün Kuzey Kürdistan sayılan yerlerdeki mevcudiyetleri Türkleri de Kürtleri de önceleyen Ermeniler, Ermeni milleti 1915’ten beridir yok. Ermenilerin kazınmış olduğu yerler Türkiye ve Kürdistan. Tam yüz senedir.

3/03/2015

17. sayıda geride kalan 16 sayı boyunca biraz ihmal ettiğimiz bir mevzuya odaklanalım istedik: Dersim ve bilhassa Alevilik. Bu sayının büyük kısmını oluşturan dosya Dersim ve Alevilik üzerine. Kuvvetli bir dosya olmakla beraber maalesef Alevilik mevzuuna niyet ve arzu ettiğimiz kadar yer veremedik. Önümüzdeki sayılarda bu eksikliği gidermeyi umarak dergide yer bulan yazılardan bahsedeyim.

1/03/2015

16. SAYI EDİTÖR YAZISI

Kürt Tarihi’nin yayımlandığı ilk günden bugüne hep yapmak istediğimiz bir işi ancak şimdi, 16. sayıda yapmaya koyulduk. Zaman zaman derginin okuyucularının da şikayet ettiği üzere, Kürt Tarihi geride kalan onbeş sayı boyunca Kürtlerin ve Kürdistan’ın daha ziyade yakın tarihine, en fazlası Osmanlı ve İslam geçmişle yoğrulmuş tarihine ilişkin çalışmalara yer verebildi. Kürtlerin ve Kürdistan’ın İslam öncesi tarihine dair çalışmaların ve bu işleri bilenlerin azlığından kaynaklanan bu eksikliği gidermeye matuf mütevazı bir hamle var bu sayıda. 16. sayı, Kürdistan’ın İslam öncesi tarihine dair çalışmalara yer veren Kadim Zamanlarda Kürdistan dosyasıyla çıkıyor.