.

12/07/2016

27. SAYI EDİTÖR YAZISI

Kürt Tarihi’nin 27. sayısı bir yandan geçen sayıda yer alan dengbêjlik dosyasını devam ettiriyor bir yandan da Kürtleri ve Kürdistan’ı alakadar eden çeşitli mevzulardaki kıymetli yazılara ev sahipliği ediyor.

12/01/2016

KÜRT TARİHİ'NE ABONELİK BEDELİ:


ABONELİK BEDELİ:


Tek sayı 15 TL + Kargo Bedeli 8 TL: 23 TL / Abonelik Bedeli Kargo dahil: 90 TL
1-33 Arası sayılar 10 TL, 34'ten sonraki sayılar 15 TL'dir.
Tüm sayılar satışında kargo bedeli bize aittir.
Kürt Tarihi Dergisi yıllık abonelik bedeli yurtiçi KDV ve posta ücreti dâhil 
90 TL’dir, Yurtdışı 75 EURO’dur. Dergiler posta ile belirtilen adrese gönderilir. Ödeme yaptıktan sonra, bu formu doldurarak, mümkün ise banka dekontu ile birlikte aşağıda yazılı e-mail adresimize göndermeniz gerekmektedir.

Ödeme İçin Hesap Numaralarımız: 
Hesap Sahibi: Roni Basın Yayın Tanıtım Dış Tic. Ltd. Şti.  / Banka Adı: Türkiye İş Bankası Çarşı Kadıköy Şubesi

YURTİÇİ ÖDEMELERİ IBAN (TL)        :  TR06 0006 4000 0011 1871 5050 00
YURTDIŞI ÖDEMELERİ IBAN (Euro) :  TR88 0006 4000 0021 1870 1153 52 
Swift kanalıyla gönderilecek havaleler için Swift kodu: ISBKTRIS

Lütfen ödeme yaptıktan sonra dekontu aşağıdaki e-maile ya da telefona WhatsApp aracılığıyla gönderiniz.

E-mail: kurttarihi2017@gmail.com 
Telefon: 0541 391 81 49 / 0212 245 81 43

Ayrıntılı bilgi için: https://kurttarihidergisi.com/abonelik sitesini ziyaret ediniz...

 

9/23/2016

26. SAYI EDİTÖR, İÇİNDEKİLER ve DOSYA GİRİŞ YAZISI

Kürt Tarihi’nin 26. sayısı Kürdistan’da sözlü gelenek ve dengbêjlik üzerine. Hem dengbêjliğin tarihi hem de dengbêjliğin Kürt tarihinin geleceğe aktarılmasındaki rolü üzerine önemli yazılar var elinizdeki sayıda.

7/13/2016

25. SAYI EDİTÖR YAZISI VE İÇİNDEKİLER

Beşinci senenin ilk sayısı önemli bir mevzuya hasredilmiş bir dosyaya ev sahipliği ediyor: Kürt Modernleşmesi. Dergi yayın kurulundan Fırat Aydınkaya, oldukça kısa bir zaman içerisinde bu zor mevzunun önemli veçhelerinin ele alındığı tafsilatlı bir dosya hazırladı. Aydınkaya’nın dosya sunuş yazısında da belirttiği üzere, Kürtlerin son iki yüz senelik serüvenine ağırlıkla milliyetçilik ve sosyalizm merceklerince bakıldığından olsa gerek, Kürtler ve modernleşme, Kürtlerin modernleşmesi, üzerine çok fazla düşünülen bahisler olmadı. Halbuki dosyada yer alan yazılarda da görüldüğü üzere, dönemin başka kavimlerinden entelektüeller gibi, ondokuzuncu ve yirminci yüzyıl Kürt entelektüelleri için de modernleşme ve Kürtler ve modernleşme meseleleri en önemli meselelerdendi.

5/23/2016

24. SAYI EDİTÖR YAZISI

Geride kalan birkaç sayının her birini belirli bir dosya konusuna ayırdık malum ve neredeyse hiç dosya dışı yazı yayımlayamadık. Bu sayıda ise belirli bir dosya konusu yok ama Kürdistan ve Kürt tarihine dair önemli, renkli ve epey de çeşitli yazılar var. Önemli yazılardan birinde Yener Koç Tanzimat’ın Kürdistan’da nasıl yaşandığını inceliyor. Yener Koç’un çalışması, Tanzimat’la beraber modern devlet mantığının Kürdistan taşrasına nasıl sirayet ettiğini ve Kürt göçerlerin nasıl vergi veren ve asker kılınmak istendiğini aktarıyor. Mesut Ataş’ın “1908 Seçimlerinde Diyarbekir Vilayet ve Sancakları” yazısı ise II. Meşrutiyetin ardından yapılan seçimlerin Kürdistan’ın kalbinde, Diyarbekir vilayet ve sancaklarında nasıl, hangi gerilim ve dinamikler etrafında gerçekleştiğini inceliyor.  

3/10/2016

23. SAYI EDİTÖR YAZISI

Kürt Tarihi yayımlandığı ilk günden bugüne Kürdistan’ın Kuzey, Güney ve Batı parçaları tarihi zamanlardan geçiyor. Kürdistan’ın her üç köşesi geride kalan birkaç yılda büyük dönüşümler yaşadı ve belli ki daha büyük dönüşümlere sahne olacak. Kürdistan’ın her bir parçasında yaşanan bu büyük dönüşümün farklı dinamikleri ve şüphesiz farklı seyirleri olmakla beraber bütün bu dönüşümü ortaklaştıran bir şey var: Kürdistan’ın üç parçasında yaşanan dönüşüm bir biçimde bu parçalarda neredeyse yüz senedir hüküm süren 1. Dünya Savaşı sonrası statükonun değişmesi pahasına gerçekleşiyor. Türkiye, Irak ve Suriye Kürtleri bazen kendi özel yordamlarınca, bazen de ortak bir yordam etrafında, 1918 sonrasında oluşan statükoyu değiştirmeye çalışıyor. Üstelik, nerdeyse 1. Dünya Savaşı’ndakine benzer karmaşık ve çetrefil koşullarda.

1/15/2016

22. SAYI EDİTÖR YAZISI

Kürt Tarihi yayına başladığından bugüne Kürtler ve Kürdistan zor zamanlardan, tarihi eşiklerden geçiyor. Zor zamanların iyice sıklaştığı ve artık yanı başımızda cereyan ettiği bir merhaledeyiz, malum. Kürdistan’ın bir çok şehri, pek çok Kürdistanlı abluka altında hayatta kalmaya çalışıyor.

Şeylerin iyiden iyiye manasızlaştığı bu zor zamanda Kürt Tarihi’nin 22. sayısı hazır. Müşahhas bir dosya konumuz yok bu sayıda. Ancak Kürt tarihinin farklı safhalarına ve çeşitli veçhelerine dokunan pek çok kıymetli yazı var. Fehminaz Çabuk’un “II. Abdülhamid Döneminde Osmanlı-İran Hudut Boylarından yaşayan Kürt Aşiretlerin İltica Meselesi” başlıklı yazısı, Osmanlı-İran sınırında meskun Kürt aşiretlerinin iki devlet arasındaki gerilimin ürettiği imkanları kendi lehlerine kullanmak için yaptıklarını anlatan önemli bir yazı. Kürt aşiretlerinin hareketliliği Osmanlı – İran ilişkilerine genellikle yakıştırılan durağanlık tezinin pek de hükmü olmadığını gösteriyor.